Złe komunikaty prasowe mogą zranić Twoje SEO

1. Co Google twierdzi, że zmiana jest
  2. Co to oznacza dla świata komunikatów prasowych

Informacje prasowe mogą teraz zaszkodzić rankingom SEO.

Powiedzmy to jeszcze raz, ponieważ jest to duża zmiana w sposobie myślenia dla marketerów i specjalistów ds. Public relations. Informacje prasowe mogą teraz zaszkodzić rankingom SEO. W przeszłości firmy chciały wyposażyć swoje komunikaty prasowe w odpowiednie słowa kluczowe dotyczące ich wiadomości, aby przekazać ranking stron SEO z powrotem do swoich witryn. Podczas, gdy rzeczywiste (nie) skutki dystrybucji informacji prasowych zostały omówione i zdecydowane wśród specjalistów SEO (wpływ minimalny lub nie), wielu marketerów nadal chce „grać bezpiecznie”, opierając się na nieaktualnych informacjach SEO, które mówią, pobierają linki i martwią się później.

To się zmieniło na gorsze. Tydzień temu Google bardzo cicho aktualizował dokumentacja w Narzędziach dla webmasterów ostrzegać sprzedawców przed próbą manipulacji PageRank poprzez optymalizację słów kluczowych w tekście prasowym. Spowoduje to nałożenie kar, które zaszkodzą rankingom wyszukiwarek w witrynie.

Co Google twierdzi, że zmiana jest

Porozmawiajmy o przykładzie Google w tej dokumentacji dotyczącym nienaturalnych linków.

Oto kilka typowych przykładów nienaturalnych linków naruszających nasze wytyczne:…

• Linki ze zoptymalizowanym tekstem zakotwiczającym w artykułach lub komunikatach prasowych rozpowszechnianych na innych stronach. Na przykład:

Jest wiele obrączki ślubne w sklepie. Jeśli chcesz mieć ślub , będziesz musiał wybrać najlepszy pierścionek . Musisz także Kup kwiaty i a suknia ślubna .

To, co dawniej było normalnym połączeniem z nowym produktem, może teraz uszkodzić ranking witryny w Google. Kary za wypchanie tych nienaturalnych powiązań są znacznie większe niż korzyści. Google radzi wszystkim, aby przestali to robić, a jeśli Twoja firma w jakikolwiek sposób polega na Google, zgodność jest obowiązkowa.

Moja zasada jest „jeden link do jednej domeny”. Na przykład https://www.shiftcomm.com/ jest domeną, a https://www.shiftcomm.com/about-shift/careers/ to ta sama domena. Pomaga myśleć o linkach jako odnośnikach. Te nieznośne dokumenty semestralne, które napisałeś w college'u (lub w moim przypadku, pisma prawne) są tego dobrym przykładem. Jeśli podłączysz go jako odniesienie do źródła, jest to dobry link, ale ogranicz go do jednej domeny.

Przydałoby mi się (i SHIFT) więcej bezpośredniego linkowania do strony kariery, gdy mówię o pracy w SHIFT. Referencja!

Co to oznacza dla świata komunikatów prasowych

Co więc robi profesjonalista PR? Jeśli Twoja firma przygotowuje się do komunikatu prasowego, poinformuj swoich kolegów, że ta zmiana oznacza, że ​​wcześniejsze taktyki, takie jak umieszczanie linków w komunikatach prasowych, nie są już skuteczne . Skieruj je na stronę linków, do której prowadzi link powyżej, i ostrzeż ich stanowczo, że nie tylko wypychane słowa kluczowe nie pomagają SEO, ale mogą spowodować realne, wymierne finansowo szkody dla Twojej firmy.

Zachęciłbym ich, aby zdecydowali się na linkowanie do słowa kluczowego, które chcą skierować na nowy produkt raz i tylko raz. Jeśli istnieją inne linki poza tym, takie jak link do nazwy firmy do domeny firmy, dodaj zalecany atrybut „nofollow” do linku, aby zachować zgodność z wytycznymi Google.

Aktualizacja: Oto samouczek Google dotyczący linków bez przypisanych linków, w tym sposób ich tworzenia: https://support.google.com/webmasters/answer/96569?hl=en

Michelle Wolverton
Starszy analityk marketingowy