Kërkim i zbehtë Gone Wild: Efektivisht Leveraging Endeca & Lucene për SEO

Kërkimi me fytyrë ka qenë mjaft i rrallë. Tani, duket të jetë kudo! Marrja e detajeve të gabuara në mënyrën se si kundërshtoni shikueshmërinë e faqeve me këtë veçori është një nga gjërat që zakonisht janë thyer në faqet e tregtisë elektronike. Ne hasim të njëjtat çështje vazhdimisht në Flying Point Digital, dhe nga një perspektivë SEO, nuk është thjesht "të bëjmë faqe më të mira të kategorisë". Edhe pse kjo është një pjesë e rëndësishme e rregullimit, është vetëm gjysma e tregimit.

Faleminderit, kapiteni i dukshëm

Ka mbikëqyrje apo keqkuptim të mjaftueshëm të asaj që po ndodh me kërkimin me fytyrë dhe sa e mirë kjo teknikë e navigimit të faqes mund të jetë për SEO, se është koha që ne të shkruar një artikull. Është e njëjta histori, e moshuar, e rastësishme me kurth, por me një kthesë. Ose, duhet të themi me dimensione të reja. Për ata që kanë qenë në industrinë e SEO për pak kohë, kjo është ndoshta shumë informacion për të nxjerrë dhe për të rregulluar problemin. Kërkimi me fytyrë krijon një kurth merimangë aq të madh sa çdo kombinim i zgjedhjeve të mundshme të fytyrës, për sa kohë që navigimi juaj është "kërkim miqësor".

Problemi i përcaktuar. Zgjidhjet e nënkuptuara. Ju qen i kripur i vjetër i industrisë SEO mund të largoheni. Për ata që dëgjojnë ose merren me këtë për herë të parë, lexoni më tej. Ne do të të zhytemi së pari në pak histori, situatën e keqe që shpesh ekziston aktualisht në vende të tilla, dhe pastaj në fund të hedhim disa goditje të gjera të një zgjidhjeje të mundshme.

Ne do të të zhytemi së pari në pak histori, situatën e keqe që shpesh ekziston aktualisht në vende të tilla, dhe pastaj në fund të hedhim disa goditje të gjera të një zgjidhjeje të mundshme

Milion-Katalogjet e Produktit

Kudo që ka e-commerce me katalogë të mëdhenj të miliona, ose madje vetëm dhjetëra mijëra produkteve, ka të dhëna të strukturuara si çmimi, ngjyra dhe madhësia për të përshkruar të gjitha. Dhe termi i zgjedhur për të përshkruar ndërfaqen e përdoruesve të ndërtuar rreth kërkimit dhe filtrimit duke përdorur përshkruesit e tillë të produktit është aspektet.

Kërkimi me fytyrë është vetëm të gjitha filtrat që ju mund të klikoni për të përsosur kërkimin tuaj, përtej plugging-in fjalë kyçe ose shpimin-poshtë në navigacion. Ka disa përkufizime formale këtu, dhe një pasiguri të nënkuptuar të rendit (që nuk është i pranishëm në navigacion drill-down). Dërrmuese përmes menysë të ndjeshme për rendin (si hyperlinks në ueb) nënkupton një përfundim të caktuar për eksplorimin tuaj. Çdo gjë që "gjeni" është analoge me skedarët në një hard disk ose nyje në një pemë. Ndërsa është e mundur, është thjesht më e vështirë për të krijuar kurthe me merimangë me lundrim të stërvitur. Është mënyra se si Web funksionon më së shumti, dhe kjo është ajo që e bëri Google search-and-index një sistem kaq të shkëlqyer dhe efektiv. Është gjithashtu ajo që i ka dhënë Google një reputacion të padrejta për "jo simpati" të vendeve dinamike.

Spider-Kurthe dhe Mesazhe të përziera

Sapo të futet një pikëpyetje në URL, faqja konsiderohet "dinamike" dhe faqja mund të vazhdojë përgjithmonë. Mendoni për një faqe të kalendarit ku gjithmonë mund të klikoni një link "ditën tjetër". Është shumë e thjeshtë për të krijuar një kurth merimangë. Dhe nuk është ekzistenca e një pikëpyetje që e bën faqen dinamike ose të keqe ose të paqartë në Google në asnjë mënyrë. Është se pikëpyetja është e pranishme në llojet e faqeve që Google ka për të lënë në një farë pike dhe të vazhdojë me biznesin e zvarritjes së faqeve që nuk i bëjnë gjërat të mjerueshme. Ose tjetër, të gjitha burimet në dukje të pafundme të Google do të shpenzohen duke zvarritur atë një kalendar të thjeshtë të pafund në një vend të vogël.

Faqet dinamike (ose URL) nuk janë në thelb të këqija, siç ndjehen disa njerëz. Çfarë është e keqe është se sa e lehtë është të bësh aksidentet aksidentale dhe kurrë nuk e kupton se edhe ju keni problem. Nga ana e Google, ata po hyjnë në faqen tjetër në një mënyrë realiste, kështu që ata nuk e kalojnë gjithë kohën duke tjerrur rrotat e tyre. Google ka shumë më tepër gatishmëri këto ditë për të zhytur intruptikisht në kurthe të merimangave, të tërheqë disa milion faqe dhe të shohim nëse ata nuk mund të bëjnë ndonjë ndjenjë të saj.

Në këtë artikull, ne jemi duke u përqendruar në një lloj të veçantë të URL-së dinamike të merimangës, siç gjenerohet nga skema e lundrimit shpesh e quajtur kërkimi me fytyrë. Fjalë fun, aspektet. Ju bën të mendoni për fytyrat e prera të një xhevahir. Unë mendoj që i shërben biznesit të e-commerce vetëm gjobë dhe është më e lehtë se duke thënë arbitrarisht parameterized ose atribuohet ose multidimensional ose kërko fushë-filtruar. Jo të gjitha kërkimet me parametra janë aspekte. Sferat priren të lejojnë vetveten të shkojnë në urdhra të ndryshëm dhe në permutacionet në dukje të pafundme-të dyja ato që i bëjnë ato "aspekte" dhe një kurth të tillë të keqe veçanërisht të keqe.

Endeca dhe Lucene

Ne po vërejmë probleme me faqet e kërkimit më të shpeshta, sepse tani është më e lehtë për të bërë faqet që e përdorin atë. Kjo teknikë e navigimit përdoret shumë rrallë për shkak të kostos dhe ekspertizës së kërkuar për ta vendosur atë, si dhe kërkesat e serverit të dobët për dhënien e kësaj karakteristike (me të dhëna të sakta) në shkallë. Kjo po ndryshon. Pa marrë parasysh se çfarë të dhënat tuaja janë mbyllur, disa produkte si Endeca (tani nga Oracle) ose Lucene (një projekt Apache) mund të fshijnë atë dhe të ndërtojnë bazën e të dhënave dhe indekset e nevojshme për t'u lidhur me komponentët e ndërtimit të faqes që shtresa me fytyrë kërko në një vend.

Endeca ka qënë prej kohësh softueri komercial dominues i ndërmarrjes për të ofruar kërkime të gjera, prandaj dëgjon emrin e tyre të thirrur kaq shumë kur lind kjo temë. Ju do të paguani për atë besim, natyrisht. Por nëse keni besim tuaj dhe një ekip të fortë zhvilluesish, ekziston alternativa e stafit të softuerit "Lucene" pa pagesë (falas dhe të hapur).

Lucene, siç më thoshte - meqë unë nuk jam një zhvillues i përvojave me këtë sistem të veçantë të softuerit - bën pothuajse çdo gjë që Endeca bën, madje edhe me performancën e nivelit të ndërmarrjes, por pa pagesë. Ashtu si me Endeca, me të vërtetë ka një qese të tërë të produkteve individuale që punojnë së bashku në një lloj ekosistemi. Në krye të atij ekosistemi është Apache Software Foundation (ekuivalenti i kompanisë), pastaj projekti Lucene (ekuivalent i produktit) dhe pas kësaj, pjesa që e bën UI-në aktuale të internetit për të cilën po flasim, ose Solr ose Elastic Search.

Pra, të gjitha këto gjëra të Lucene dhe Endeca janë pa dyshim se gjërat e infrastrukturës së TI-së që "The Cloud" supozohet të të mbajnë nga mosmarrëveshja dhe të kesh pak DIY. Nëse ju jeni një kompani më e vogël, ose thjesht nuk doni dhimbje zbatimi, dhe dëshironi të përdorni praktikat më të mira më të pranuara dhe të konsiderohen ende si ndërmarrje, gjithmonë ka Demandware ose një host të produkteve të tjera që mbushin niches midis Endeca / Lucene në një ekstrem dhe një shembull vetë-priti WooCommerce në WordPress në tjetrin.

Plus, të gjithë lojtarët me të vërtetë të teknologjisë së lartë, si IBM, Microsoft dhe SAP, ofrojnë diçka për të zgjidhur problemin e kërkimit në Internet. Endeca dhe Lucene janë emrat që dalin pa pushim kur ju jeni një SEO që merreni me këto probleme, kështu që kjo është një mënyrë e thjeshtë për të hartuar këtë diskutim në faqen e kërkimit, por mbani në mend se me të vërtetë ka të tjerë në secilin fund të spektrit, dhe të panumërta në mes. Nëse, për shembull, ju dëshironi që cloud-lehtësia e Demandware, por me mundësinë e marrjes së të gjitha në shtëpi një ditë për të filluar layering në customization ekstreme për avantazh konkurrues, ka Hybris në fund të lartë, dhe Magento në fund të ulët.

Dy skenare ekstreme

Por në fund të ditës, të gjitha këto infrastruktura kanë një formë të kërkimit të fytyrës dhe duhet të merren me të njëjtat probleme. Në përgjithësi, kërkimi me fytyrë bie në një nga dy kategoritë. Të gjitha miliona faqet e mundshme që "janë bërë të mundur" janë:

  1. Plotësisht i padukshëm për të kërkuar për shkak të një arsyeje ose një tjetër
  2. Dukshme për të kërkuar, por krijon një faqe që Googlebot kurrë nuk do të përfundojë zvarritje dhe eksplorim

Në skenarin e parë, faqet e kërkimit të faqeve të padukshme që janë të padukshme për t'u kërkuar janë të padukshme sepse ndërfaqja e përdoruesit është e ndërtuar me elementë të formës CGI të modës së vjetër dhe kërkon dërgimin ose ekzekutimin e JavaScript për kërkimin për ekzekutim, ose është në të vërtetë mund të zvarritet, por pronarët e faqes kanë "fikur" aftësinë e Google për të indeksuar / indeksuar faqen përmes robots.txt ose disa mekanizmave të tjerë - zakonisht për shkak se ata kanë vuajtur dhimbjet e situatës numër dy.

Në gjendjen numër dy, të gjithë faqosja e gjërë e kërkimit dhe të gjitha faqet e mundshme që mund të gjenerojnë, janë të përkryera në mënyrë të përkryer nga Google. Megjithatë, faqet janë të pafundme, dhe 99% e asaj zvarritjeje të pafundme është përmbajtja e kopjuar. Me fjalë të tjera, kjo është një kurth merimangë. Google e sheh tërë faqen tënde, por për shkak të qesharakësisë së detyrës që vendos para tij, do të heqë dorë dhe do të hyjë në faqen tjetër.

Rrallë menduar, por me rëndësi kritike, është se ky kurth do të ketë një ndikim në renditjen tuaj të kërkimit duke zbutur ose duke u shfryrë krejtësisht "bërthamën" e faqeve të rëndësishme që faqja juaj mund / duhet të gjenerojë që mund të pozicionohet në mënyrë të lehtë - zbuloni shtigjet e klikimit (navigacion kryesor dhe sekondar) dhe të shkurtohet për t'u lidhur me fjalëkalimet e njohura të kontrolluara dhe të njohura.

Mendoni në Kushtet e Pemëve Aktuale të Jetesës

Pra, mashtrimi është që të ndriçojmë atë skenë bazë të faqeve, si trungu kryesor dhe degët e një peme. Këto ndoshta përfaqësojnë dy aspektet e para të zgjedhura ose disa mekanizma të tjerë për "përcaktimin e bazës së faqeve" që koordinohen me atë se si po shkon kërkimi juaj për fjalen. Trungu dhe degët janë thelbësore. Ata janë komori juaj master i faqeve kanonike që nuk janë kopjuar - nëse janë apo jo ato janë prodhuar duke zgjedhur parametrat e kërkimit me fytyrë. (Faqet tuaja kryesore mund të jenë të përbërë nga këto).

Edhe në qoftë se faqja juaj mund të gjenerojë miliona faqe më shumë se kjo, ky "bërthamë" prej diku nga 100 në 10.000 faqe mund të jetë kompleti juaj kanonik i zotit. Të gjitha milionat e tjera të varianteve më së shumti të dublikuara mund të posedonin etiketa kanonike në URL më të afërt të përputhjes nga grupi kryesor. Po, mund të ketë disa punë me porosi zhvillimi këtu nëse tuajat platforma e e-commerce nuk e mbështet truket e tilla të pavërteta.

Dhe kjo është vetëm një nga mënyrat për të kapur këto kurthe merimangash - le të tregojë gjithçka ... le që kurthi të vazhdojë të ekzistojë ... por të jetë i qartë te Google për atë që po ndodh dhe si çdo zvarritje e kaluara përfundimisht - thelbi i dukshëm / i rëndësishëm është puna mbi-krye dhe ndoshta e panevojshme. Një kërkim në Google me një modifikues të faqes duhet të kthehet me përafërsisht sasinë e faqeve kryesore kanonike që tani jeni duke reklamuar në mënyrë të qartë - dhe JO pjesa tjetër, të cilën po pranoni janë permutacionet me prioritet të ulët.

Zgjidhjet më të mira janë gjithmonë ato ku vetëm një sasi e kufizuar e faqeve mund të gjenerohet nga një vend, dhe Google mund të rrotullohet përmes të gjithë atyre brenda pak ditësh. Provo të vraposh Bretkosa që bërtet kundër një vendi (me shumë memorie). Nëse nuk përfundon kurrë, mund të keni një kurth merimangë.

Është si në ndonjë pemë të dhënë, mund të jetë e vështirë, por ju mund të numëroni gjethet! Është e mundur, por do të përfundoni. Po ashtu, do të përfundojë Fërkimi i Fryrjes që zvarritet në një vend të caktuar siç duhet.

Rendi Çështjet-Prerja e Permutacioneve

Disa hibridizime të aspekteve mund të ndihmojnë në kapjen e situatës, si për shembull, që disa aspekte të jenë në gjendje të aktivizojnë në kombinim me disa aspekte të tjera për të pasqyruar dhe zbatuar kufizimet e marrëdhënieve të të dhënave. Ju mund ta konsideroni këtë si një kombinim të skemës së navigimit shumë më të detajuar me kërkime të kërkimit. (Faktet paraqiten në mënyrë specifike në nivele të caktuara të stërvitjes). Udhëheqja drill-down tenton të zbatojë një urdhër të caktuar për parametrat e vargut të pyetjeve (të fshirë si dosje ose jo).

Ju gjithashtu mund të ndërtoni URL-të tuaja me kujdes, me një mënyrë të caktuar të zbatuar në aspektet, kështu që ju jeni vetëm që kanë të bëjnë me kombinime në vend të permutations. (Bëni një kërkim për "kombinime kundrejt permutacioneve".) Në mënyrë të veçantë, nëse zgjidhni aspektin A dhe pastaj aspektin B në një rast, por pastaj aspektin B dhe pastaj aspektin A në tjetrin, URL-të do të jenë të ndryshme, por rezultati faqe të njëjtën gjë. Kjo mund të fiksohet vetëm me alfabetizim ose duke përdorur disa renditje të paracaktuar për mënyrën se si do të paraqiten parametrat në URL.

Dhe më në fund duke kujtuar se ne jemi duke qëndruar me metaforën e pemës për hierarkinë e faqes, qëllimi i një peme është që të përhapim degët, degëzat dhe gjethet për të krijuar sipërfaqe me gjethe për të kapur rrezet e diellit në mënyrë më efikase. Evolucioni ka formuar pemë në mënyrë që ata të mos vazhdojnë të rriten jashtë pikës ku ata kapin dritën në mënyrë më efikase.

Hartimi artistik i një Site

Siç thuhet në fjalimin e këtij artikulli, shumica e faqeve të kërkim-kërkimeve ose e bëjnë faqen e tyre të padukshme për të kërkuar ose për një punë të pamundur zvarritëse. Përgjigja e vërtetë është diku në mes - një formim artistik. Ka shumë mënyra për ta tërhequr këtë, për të bërë rregullime në skedarin tuaj robots.txt për të shkulur cilësimet e Google Search Console (ish Webmaster Tools), për të ndryshuar meta tags në burimin tuaj të shikimit.

Zgjidhjet janë të ndryshme dhe të gjitha duhet të drejtohen nga një strategji gjithëpërfshirëse e synimeve të synuara dhe bazuar në atë që mbështetet nga platforma juaj e teknologjisë dhe e zbatueshme nga ekipi juaj. Ndryshe nga pemët natyrore, forma maksimale e së cilës përcaktohet nga kufizimet e natyrës, faqet e internetit të faqeve mund të rriten pa pengesa dhe ju kurrë nuk mund të njihni atë, përveçse për mos kryerjen e suksesshme në Google.