SEO-просування сайту самостійно покрокова інструкція 2018 2019

  1. Що таке SEO?
  2. Чи потрібно Вам SEO-просування?
  3. Які навички необхідні для SEO?
  4. Практичний посібник з просування сайту
  5. Крок 1. Структура сайту на основі ключових запитів
  6. Крок 2. Оптимізація Title, Description і h-заголовків
  7. Крок 3. Комерційний аудит сайту
  8. Крок 4. Технічний аудит сайту
  9. Крок 5. Написання контенту
  10. унікальність статей
  11. Як перевірити унікальність статей?
  12. Крок 6. Перелінковка сайту
  13. принципи перелинковки
  14. Крок 7. Посилальна маса
  15. Чому я не рекомендую купувати SEO-посилання?
  16. Як вибрати майданчик для розміщення посилання?
  17. Крок 8: Аналітика
  18. Розбір частих питань
  19. Що таке НЧ, СЧ, ВЧ?
  20. Чи варто новачкові просувати сайт самостійно?
  21. Звернення до професійних SEO-фахівцям
  22. Висновок

Сьогодні я вирішив опублікувати покрокову інструкцію по SEO-просуванню Вашого проекту. Цей матеріал оновлюється, якщо відбуваються якісь зміни в алгоритмах або технологіях оптимізації сайту. Збережіть його у себе в соціальних мережах або в закладках браузера.

Матеріал складено на основі мого особистого досвіду і частих питань моїх читачів, рекомендую прочитати його від початку до кінця! Якщо залишилися питання, випишіть їх і ще раз прочитайте інструкцію. Залиште в коментарях ті з питань, на які Ви не знайшли відповідь при повторному вивченні статті.

Буде набагато ефективніше, якщо Ви не будете ні на що відволікатися, приділіть цьому питанню 20-30 хвилин і отримаєте розуміння з питань SEO-просування. Увага: спочатку йде теорія, а потім керівництво по практичній частині. Тож почнемо!

теми матеріалу

Що таке SEO?

SEO (від англійського - search engine optimization) - процес оптимізації сайту під алгоритми пошукових систем. Ваш потенційний користувач, набираючи щось в Яндексі або Google, бачить перед собою безліч сайтів. Їх сортування проводиться певним чином, на основі алгоритмів пошукових систем. Завдання SEO-оптимізатора: зробити так, щоб сторінки вашого сайту перебували якомога вище по цільових запитах! Для цього йому необхідно знати, які зміни на сайті позитивно або негативно позначаться на його ранжируванні (процесі сортування сайтів в пошуковій видачі).

SEO-просування - це цілий комплекс заходів над зовнішніми і внутрішніми параметрами Вашого сайту. Наприклад, найпростіше: необхідно використовувати перелинковку сайту для передачі внутрішнього ваги, бажано отримати посилання (рекомендації) на ваш сайт з тематичних популярних ресурсів, контент на сайті повинен бути унікальним. При цьому оцінюються ще й чинники , На які практично неможливо вплинути, наприклад: поведінкові фактори відвідувача - кликабельность сниппета сайту (картки сайту в пошуковій видачі), як довго прийшов чоловік вивчає контент, прочитав він його до кінця, чи вчинив дію.

З цих та безлічі інших параметрів пошукові системи визначають, наскільки якісний сайт, а від цього вже залежить, на яких рядках у видачі він буде відображатися. Щоб зрозуміти, чому це важливо - введіть в пошуковик будь-яку фразу і ви побачите, що сайти ранжуються певним чином. Якісь вище, якісь нижче. Чим нижче сайт, тим менше людей перейдуть на нього. Більшість користувачів не заходять на другу сторінку пошуку, це необхідно враховувати при просуванні.

Рекомендую додатково вивчити:

Чи потрібно Вам SEO-просування?

Воно дає найголовніше для будь-якого сайту - відвідуваність, а як наслідок можливість заробити на сайті: збільшити кількість продажів товарів або послуг або підвищити дохід від реклами. Мільйони користувачів формують свої запити через пошукові системи. Тут можна знайти набагато більше цільової аудиторії, ніж в соціальних мережах або будь-яких інших джерелах трафіку. Крім цього, органічний трафік є практично безкоштовним!

Пошукові системи намагаються дати релевантний відповідь на запит користувача. Наприклад, якщо людина шукає інформацію про те, як відкрити інтернет-магазин, а потрапляє на сайт про велосипеди, то користі для такого сайту і відвідувача не буде. Він просто закриє сторінку. Пошукові системи це прекрасно розуміють і відстежують. Тобто, Ви будете отримувати тільки цільовий трафік на свій проект! Якщо займаєтеся продажем диванів, то зробивши грамотну SEO-оптимізацію, Ви отримаєте з пошукової системи трафік людей, які бажають купити диван (з доставкою, недорого).

Порада: Ви можете продавати свої товари або послуги не тільки на комерційних сторінках, але і в інформаційних статтях. Якщо людині потрібна порада, як вибрати хороший диван, то можна дати йому відповідь, написавши статтю на цю тему, прочитавши яку відвідувач може бути зацікавиться можливістю купити товар саме у вас.

Залишилися сумніви? Оцініть пошуковий попит у вашій тематиці. Для цього Вам відмінно підійде сервіс Яндекс Вордстат . Просто вказуємо потрібний регіон (аж до міста) і вбиваємо запити, які могли б використовувати ваші потенційні відвідувачі. Сервіс покаже кількість запитів у пошуковій системі за 1 місяць. Я написав окреме повне керівництво по даного сервісу - ознайомтеся з ним обов'язково!

Трафік - це користувачі до вашого сайту і вони бувають різні. Тут є різниця як для комерційних сайтів, так і для інформаційних. Якщо розглядати сайт, як майданчик для заробітку з реклами, то відвідувач відрізняється ще й вартістю за перегляд реклами або клік.

Чи потрібно Вам SEO?

Звичайно, ні

Розважальні сайти заробляють з відвідувача найменше, так як ціна за клік нижче, ніж в тематиках нерухомості, бізнесу або авто. Зате у таких сайтів клієнтів більше. У комерційних тематиках такий поділ також існує: є загальні запити, де не зовсім зрозуміло, що хоче користувач, наприклад, за запитом «холодильник».

Можливо, він просто хоче почитати про холодильники, дізнатися як їх правильно ремонтувати, а може і купити. За даним запитом можна отримати великий трафік, але конверсія з нього буде нижче, ніж за запитом «купити холодильник».

Які навички необхідні для SEO?

SEO - це довго і складно, але дуже прибутково! З цим погоджуються практично всі фахівці, які повністю занурилися в СЕО. Нас таких небагато, якщо порівнювати з традиційними професіями, яким можна навчитися в університеті. Чи зможете Ви зрозуміти, як правильно оптимізувати і просувати сайт? Я вважаю, що так! Наступним пунктом я дам покрокову інструкцію про те, як все зробити правильно. Перш ніж я це зроблю, давайте розберемо, що Вам потрібно?

  • Необхідно розуміти, що таке сайт і як формується сторінка на html, де у документа title, а де description. Що можна зробити за допомогою тега strong і b. Навіщо потрібні h1-h6 заголовки. Як в цілому влаштовані CMS.
  • Бажання розібратися в SEO та вміння доводити все до результату. У Вас не вийде, якщо не будете намагатися знову і знову. А також необхідно постійно виникають в кожен пункт керівництва і розбирати його. Наприклад, якщо не знаєте, що означає термін - пошукайте в словнику або запитайте в коментарях.

Вам потрібно лише дотримуватися керівництва і постійно розвиватися: в результаті у Вас буде результат, але разом з цим має прийти розуміння і відповідь на питання «що я зробив і що послужило головною причиною зростання мого проекту». Перейдемо до практики!

Практичний посібник з просування сайту

Кожен проект індивідуальний, але матеріал написаний з урахуванням всіх можливих типів сайтів і оновлюється по мірі необхідності. Деякі етапи робіт винесені в окремий матеріал, де розглянуті більш докладно. Я рекомендую Вам бути послідовним і вивчити спочатку весь матеріал з даної сторінки. А потім вже почати практикувати, крок за кроком виконуючи і впроваджуючи всі роботи.

Крок 1. Структура сайту на основі ключових запитів

Все починається з того, що потрібно визначитися з правильною структурою сайту. Нам потрібні ключові слова для сайту, які використовують Ваші користувачі. Навіщо вони нам?

  • На їх основі ми будемо розкручувати проект і будувати оптимізацію;
  • Надалі вони знадобляться, щоб відстежувати позиції сайту за запитами в пошукових системах.

Інструменти для підбору і визначення популярності ключових слів:

  • Яндекс.Вордстат;
  • AdWords KeyWord planner;
  • Складальник пошукових підказок;
  • Сервіс за визначенням видимості сайтів-конкурентів по пошуковим запитам.

Вам потрібно самостійно побудувати приблизну структуру, на основі якої подумати, як шукають той чи інший розділ користувачі, на основі цієї інформації - підібрати запити з усіма синонімами. Коли буде готовий список, розбитий на групи - необхідно визначити посадочні сторінки і працювати з ними.

Я написав докладну статтю про те, як з нуля побудувати правильну структуру сайту і які інструменти Вам знадобляться. Обов'язково прочитайте і реалізуйте:

Крок 2. Оптимізація Title, Description і h-заголовків

Title - це основний елемент документа (просуває сторінки), слова з якого враховуються в ранжируванні. Практично завжди відображається в сніпеті. Правила складання:

  • Найжирніші запити обов'язково повинні бути враховані в Title в прямій формі;
  • Скласти Title таким чином, щоб максимально включити в нього всі обнародувано фрази;
  • Найбільш значимі запити укласти в перші 12 слів;
  • Можна додавати синоніми і слова по тематиці;
  • Не рекомендується розділяти ключові слова знаками, які відокремлюють одну пропозицію від іншого (наприклад, точки).

Description - це опис документа. Google часто використовує його вміст для формування сниппета. Основні правила формування:

  • Унікальне опис;
  • Зробити входження ключових слів.

KeyWords - цей мета-тег вже не має сильного впливу на ранжування. Я його не заповнюю. Якщо є час, можете заповнити:

  • Перерахувати слова через пробіл;
  • Чи не робити повтори слів.

Заголовки h1-h6 відповідають за структуру документа. Необхідно дотримуватися їх вкладеність (ієрархію). Тема h1 повинен використовуватися суворо 1 раз на сторінці. Рекомендую включити в нього самий жирний запит.

При формуванні всіх елементів - неприпустимі помилки. Пишіть з урахуванням правил російської мови!

Крок 3. Комерційний аудит сайту

Пошукові системи намагаються визначити, чи є документ комерційним або інформаційним. На основі цієї інформації будується пошукова видача. На основі того, що хоче побачити користувач, у нас може бути інфо- або комерційний запит. Наприклад, коли вийшов Iphone 4s - у видачі були інтернет-магазини. Зараз же за цим ключовим словом - ми бачимо в Яндексі в основному статті з оглядами і відгуками.

З огляду на тип Вашого сайту, звертайте увагу на особливості оптимізації, а для цього вивчіть наступний матеріал:

Крок 4. Технічний аудит сайту

Проводиться з метою усунення всіх технічних помилок, які заважають SEO-просуванню . Наприклад, якщо сайт буде віддавати невірну відповідь сервер, то сторінки можуть зовсім індексуватися. Також можна заборонити роботу пошукових систем відвідувати Ваш проект у файлі robots.txt .

Часто у сайтів буває сміттєвий код, велика кількість дублів або зовнішніх посилань. Необхідно своєчасно виявляти подібні помилки і виправляти їх.

Крок 5. Написання контенту

Контент пишеться з урахуванням ключових слів, які ми збирали на першому етапі. Багато що залежить від типу сайту:

  • Комерційні сайти - потрібні продають тексти.
    • Для інтернет-магазинів потрібно невеликий обсяг текстів. Пишемо опис для каталогу товарів: сторінки з товарами і картки;
    • Для сайтів-послуг - пишемо продає опис послуги із закликом звернутися до Вас!
  • Інформаційні сайту - це можуть бути окремі проекти або блоги на комерційних сайтах. Потрібні великі інформаційні матеріали, які повністю відповідаю на питання користувача.

На першому етапі можна самому писати статті, а якщо у вас вже є бюджет, то і найняти копірайтера . Якщо віддаєте цю задачу копирайтерам - складіть обов'язково детальне технічне завдання. Як писати тексти?

  • У заголовку (H1) бажано використовувати ключове слово - необхідно в прямому входження. Якщо порушені правила російської мови, то варто скорегувати запит, щоб текст не був корявим, інакше це вплине поведінкові чинники. Крім цього, відсутність помилок - позитивно враховується при ранжируванні;
  • Використовуйте підзаголовки (H2-H6) - чим більше буде розмітки в тексті (якщо вона до місця), тим легше сприймається матеріал. Навіть дуже хороша стаття, написана суцільним текстом, не сприймається читачем, так як при заході на ваш сайт з пошукової системи, людина насамперед дивиться на загальне оформлення статті. І може просто покинути сайт, якщо побачить «важкий» для сприйняття матеріал. Використання підзаголовків робить статтю більш читабельною для людини, і більш ефективною для пошукових систем.
  • Використовуйте маркери, нумеровані списки, побільше картинок, текст в рамці або цитати (виділення важливої ​​думки) - такий текст також краще сприймається людиною, ніж просто текст розбитий на абзаци.
  • Картинки - це основа цікавого матеріалу. Використовуйте тематичну картинку на 2 000 - 3 000 символів.
  • Жирний, курсив і підкреслення - багато новачків думають, що краще виділяти ключові слова жирним шрифтом, але зараз це викликає сумніви у багатьох СЕО-фахівців: це впливає на визначення переспама або переоптімізаціі документа. Професіонали в копірайтингу також вважають, що людина гірше сприймає текст, якщо там є безглузді виділення жирним. Тому для виділення важливих думок краще використовувати спеціальне оформлення (цитата, рамка).
  • Повністю унікальний матеріал - поговоримо про це далі.

унікальність статей

Не можна просто «накрасти» з чужих сайтів статті, навіть якщо це дуже хороші матеріали. Це буде вже не СЕО-просування, а СЕО-похорон, так як пошукові системи відмінно вміють розуміти, наскільки унікальний контент. Якщо сайт його «краде», то він не потрібен у видачі по простій причині - однакові один в один тексти не потрібні користувачеві на різних рядках видачі. Більш того, якщо у вас на сайті досить багато неунікального контенту, то сайт може отримати санкції від пошукової системи.

Я розумію, що є проекти з неунікальним контентом. Одним з таких я займався - це був сайт з новинами. Унікальними були тексти для всіх посадочних сторінок, але більшість новин - немає. Для таких проектів - одна рекомендація: додавайте свою цінність. Наприклад, висловіть свою думку, додайте якусь аналітику, відео.

Як перевірити унікальність статей?

Є кілька сервісів, які перевіряють текст на унікальність. Якщо ви самостійно пишете тексти, що не підглядаючи в чужі статті, тоді можна не хвилюватися - навряд чи у кого-то думки і формулювання з вашими настільки схожі, що будуть повторюватися слово в слово. А якщо замовляєте рерайтинг або самостійно переписуєте іншими словами чужі статті, тоді варто перевіряти унікальність:

  • Text.ru - один з найпопулярніших сервісів перевірки унікальності тексту. Безкоштовний, але має ліміти на перевірку, зате при реєстрації ліміти розширюються. Крім безпосередньо інформації про унікальність тексту, вам повідомляють про кількість помилок, спійманих системою і інших параметрах (на кшталт «заспамленності» або «вода»), звертати на них увагу кожен вирішує сам.
  • content-watch.ru/text - відмінний сервіс перевірки унікальності, але має обмеження в 10 перевірок з одного IP на добу. Якщо обходити обмеження через зміну IP (у кого він динамічний досить просто перепідключити інтернет), то можна скористатися лімітом в 10 перевірок ще раз, однак, помічено, що при цьому сервіс може почати «глючить» і на неунікальні тексти показувати 100%.
  • Advego Plagiatus - найпопулярніша програма для перевірки, відрізняється від вищеописаних тим, що працює у вас на комп'ютері, а не онлайн через браузер. Має два параметри: унікальність по фразам і по словам. Перше показує перевірку за частотою вживання фраз у всьому інтернеті, а друге порівнюється вже з конкретними документами. Наприклад, Advego знайшов текст, який, можливо, є джерелом рерайтинга, тоді він уже не по фразам перевіряє (не по ланцюжках слів), а конкретно порівнює, скільки в цьому і вашому тексті однакових слів. При досить глибокому рерайтинг він просто не знайде такої сторінки, відповідно, в будь-якому випадку буде від 95%.

Яку унікальність робити? Бажано від 90%, це цілком природна унікальність, особливо для технічних текстів, де багато однакових термінів. Але варто прагнути до того, щоб було 95%. Між 95% і 100% різниці особливої ​​немає, так як алгоритми перевірки будь-якого сервісу мають свої недоліки і похибки, тому маніакально прагнути до 100% немає необхідності.

Важливо розуміти, що пошукові системи визначають унікальність і оригінальність текстів на основі своїх алгоритмів. Крім цього, якщо у Вас вкрали текст - це не привід для хвилювання. Важливо, щоб пошуковик визнав Вас першоджерелом. Часто бувають проблеми з трастовими і відомими проектами, які «вкрали» Ваш текст: дослідження показують, що ці сайти іноді ранжуються вище, ніж Ваш проект.

Крок 6. Перелінковка сайту

Після того, як ви наповніть свій сайт контентом, у вас виникне необхідність облінкований. Перелінковка - це розстановка посилань між статтями або просто сторінками сайту. Чому це так важливо? По-перше, це зручна навігація для користувачів вашого сайту, їм треба дати можливість легко добиратися до будь-якого матеріалу, а не витрачати час, щоб знайти те, що потрібно. По-друге, пошукові системи оцінюють внутрішній вага сайту. По-третє, поліпшується індексація проекту!

Уявіть, что на Вашому сайті є сторінка, на якові Жодна Інша НЕ посілається и что в такому випадка буде, коли ПС (пошукова система) виявило таку сторінку? Вона вважатиме, що це погана сторінка, яка не потрібна вашим користувачам, інакше б ви дали на неї де-небудь посилання. Крім цього, пошуковику ще потрібно виявити даний документ!

Перелінковка відноситься до внутрішньої оптимізації, і відмінно доповнює зовнішню.

принципи перелинковки

Перелінковка буває двох видів.

  1. Ієрархічна - нижчестоящі по ієрархії сторінки посилаються на вищі. Таким чином, максимально прокачуємо вищестоящий по ієрархії документ.
  2. Циклічна - в даному випадку одна сторінка посилається на іншу, а та на третю, третя на четверту і так далі. У підсумку виходить кільце. Сенс в тому, що так вага сторінки набирається, як сніжний ком, і чим більше документів беруть участь в перелинковке, тим ефективніше вона працює.

Кілька порад по грамотної перелинковке для самостійного SEO-просування сайту:

  • 2 рівня вкладеності: завжди намагайтеся посилатися з головної сторінки свого сайту на всі посадочні (обнародувано) документи;
  • різноманіття анкоров: якщо у вас багато посилань в рамках сайту на одну і ту ж сторінку, тоді постарайтеся вибирати для цього кожен раз різні анкор;
  • невелика кількість внутрішніх посилань: не варто в одній сторінці для внутрішньої перелінковки використовувати якомога більше документів. Вага між ними розподілиться рівномірно;
  • коли ви написали і опублікували статтю, то посилання на неї і з неї краще робити відразу ж, а не по закінченню якогось часу;

Крок 7. Посилальна маса

Не варто забувати про зовнішні посилання, адже це досі впливає на SEO-просування сайту. Якщо раніше вебмастери домовлялися один з одним самостійно про обмін посиланнями, то тепер цю функцію на себе взяли спеціальні сервіси. Я нікому не рекомендую використовувати зовнішні посилання для просування сайту, так як це порушує ліцензію пошукових систем. Можете на свій страх і ризик використовувати описані нижче майданчика.

  1. Miralinks.ru - один з найпопулярніших сервісів статейного просування. Ви можете самостійно написати статтю, вставити в неї посилання на обнародувано сторінки, і знайти в Міралінкс сайт, де за плату розмістять вашу статтю. Якщо не хочете писати, то можна замовити у сайтів розміщення вашого посилання з написанням статті. Вимоги до статей: від 1 до 3 посилань, від 2000 символів без пробілів. Статті (якщо ви будете свої писати) проходять автоматичну перевірку на унікальність, а також затверджуються модератором системи.
  2. www.gogetlinks.net - не менш популярний сервіс просування через покупку посилань. Ви можете вказати одне посилання, вибрати майданчик, і її веб-майстер напише статтю з розміщенням вашої посилання.
  3. Також є менш популярні rotapost.ru і pr.sape.ru - ними теж можна користуватися, хоча зараз популярність їх сервісу не така висока, ніж у вищеописаних сайтів.

До того ж, ці сервіси беруть невелику комісію за свої послуги, зате гарантують розміщення посилання, а якщо вебмастер зробить щось не так (наприклад, видалить посилання), то вам повернуть витрачені гроші.

Чому я не рекомендую купувати SEO-посилання?

Яндекс карає сайти, які купують посилання. Якщо у Вас немає досвіду і знань в цьому питанні, то відкладіть його. Також Вам потрібно знати, що зовнішні посилання досі впливають на ранжування.

Яке покарання від Яндекса? Використовується спеціальний алгоритм - Минусинськ. За використання SEO-посилань сайт знижується в пошуковій видачі практично по всім запитам. Санкції знімаються, якщо ви знищите всі подібні посилання. Робот також повинен обійти всі інші сайти і переіндексувати їх. У Google є свої алгоритми, які борються із закупівлею посилань!

Як вибрати майданчик для розміщення посилання?

По-перше, потрібно дивитися на тематичність. Якщо ви займаєтеся продажем дверей, то краще за все, якщо сайт донор, який надасть свою сторінку для розміщення посилання на ваш ресурс, буде аналогічної тематики. Однак, іноді цього досить важко добитися, наприклад, інтернет-магазин електроніки навряд чи розмістить у себе статтю з посиланням на свого конкурента. Але в такому випадку можна розміщуватися на сайтах, які присвячені товарам, сторінки з якими ви просуваєте.

Краще рішення, щоб користувачі самі розміщували посилання на Вас! Стимулюйте їх, наприклад, закликами або конкурсами. Пишіть класні і оригінальні матеріали, якими хочеться ділитися. Наприклад, якщо цей посібник для Вас є корисним - порекомендуйте його на своєму проекті або на форумах, де Ви спілкуєтеся. Це дасть мені додаткову мотивацію для нових публікацій!

По-друге, дивіться на кількість продажних посилань у цього сайту. Якщо ви зустрінете майданчик, де вже розміщені статті з продажними лінками, то ефективність покупки посилання може бути помітно нижче. Більш того, ви можете потрапити під фільтри пошукових систем, адже, коли ПС розкусить цей сайт, як продає посилання, то все його посилання перетворяться з корисних на шкідливі. У всіх цих сервісах є можливість замовити зняття посилання, але пам'ятайте, що вони продають посилання. Тобто, рано чи пізно про це дізнається пошукова система і покарає Вас!

Також існують правила розміщення посилань, щоб зробити грамотне СЕО-просування сайту. Наприклад, якщо у вас великий бюджет на збільшення посилальної маси, то не варто відразу витрачати всі гроші, краще, щоб посилання на ваш сайт з'являлися в інтернеті поступово. Адже все має виглядати природно. Відомо, що при різкій публікації великої кількості посилань, сайт не піднімається в рейтингу, а навпаки просідає. Пошукові системи зараз достатньо інтелектуальні і якщо бачать підозрілу активність, то можуть опустити сайт.

Крок 8: Аналітика

Для аналітики Я використовую інформацію про позиції сайту, які знімаються щодня для Яндекса і Google по всіх ключових слів. Крім цього, ще одним корисним інструментом - є лічильники сайту.

Ще на одному з перших етапів варто поставити лічильники на сайт, як правило, досить одного, наприклад, Яндекс Метрика, можна використовувати ще і Google Analytics. Для доступу до лічильника Яндекса (metrika.yandex.ru), потрібно мати поштовий акаунт на Яндексі. За допомогою нього ви отримаєте детальну статистику по відвідувань вашого сайту, а саме:

  1. Скільки людей зайшло на сайт
  2. Скільки переглядів в середньому на одну людину
  3. За якими пошуковими словами до вас прийшли і на яку конкретно сторінку
  4. Скільки часу проводять у вас на сайті відвідувачі, як в середньому, так і персонально
  5. Вебвізор - дозволить вам зрозуміти, як відвідувачі дивляться вашу сторінку. За допомогою цього інструменту ви побачите, де знаходиться курсор кожного з ваших відвідувачів, як він мотав сторінку через смугу прокрутки, куди він в цей час натискав. Дуже корисний інструмент для оцінювання юзабіліті всього сайту і конкретних статей.

Крім цього, дані інструменти дозволяють формувати різні звіти і оцінювати якість трафіку (не тільки пошукового, а й з інших джерел).

Розбір частих питань

Додатково відповім на питання, які часто виникають. Якщо не знайшли відповіді на своє - пишіть в коментарях і я обов'язково розберу його докладно!

Що таке НЧ, СЧ, ВЧ?

Читаючи статті, новачки зустрічають такі абревіатури, як НЧ, СЧ, ВЧ, що це таке?

НЧ - низькочастотні запити. Відрізняються тим, що популярність у цих запитів нижче, тобто в пошукову систему їх вводять рідше. Тому і здавалося б трафіку з них можна отримати менше, але це не так. Справа в тому, що ці запити дуже корисні. Розберемо чому:

  • велика кількість НЧ-запитів дозволяє збирати відчутний трафік;
  • НЧ-запити необхідні для просування СЧ і ВЧ;
  • найкраща конверсія, так як користувач бачить саме те, що він шукав;
  • низька конкуренція, тому що не всі SEO-фахівці розкручують проекти по ВСІМ низькочастотних запитах.

СЧ - середньочастотні запити в пошукову систему. Це більш конкурентні ключові слова, ніж НЧ, але менш, ніж ВЧ. Розподіл на НЧ, СЧ і ВЧ вельми умовне, немає точні показників, за якими фраза буде потрапляти в той чи інший список, але тим не менше людина може зрозуміти в загальному, який запит куди відноситься. За такими запитами також новачок може розкручувати свій блог або сайт, є реальні шанси потрапити в топ пошукових систем.

ВЧ - високочастотні запити. Джерело великого трафіку на сайт. Практично за всіма ВЧ-запитам висока конкуренція, але це не означає, що варто відкидати такі запити. Опрацюйте сайт по всім запитам, з часом, у Вас буде більше досвіду і знань для просування таких запитів.

Чи варто новачкові просувати сайт самостійно?

Дуже просто все пояснити на прикладі аналогій, давайте візьмемо для цього вміння малювати. Якщо вам потрібно щось намалювати, то ви можете звернутися до професійного художнику, наприклад, якщо хочете повісити вдома у вітальні красиву картину або зробити комусь подарунок. Але при цьому вам в житті часто доведеться самостійно щось замальовувати. Простій людині немає необхідності спеціально вчитися малювати, так як для вирішення побутових завдань цілком вистачає початкового рівня.

Так і в самостійному просуванні сайтів - цьому потрібно вчитися далеко не всім. Хтось може просто замовити просування, кому-то воно взагалі не потрібно, а хтось буде витрачати свій час і сили, щоб навчитися розгойдувати інтернет-проекти.

Аналогія з малюванням описує труднощі, з якими вам доведеться зіткнутися, коли ви почнете серйозно займатися просуванням свого сайту. Щоб щось вийшло добре, потрібно довго вчитися. Ви ж не можете знайти в мережі чарівний спосіб навчитися малювати за 2 дні? Точно також і в СЕО просування - потрібно вивчати інформацію, представлену в цій статті, подивитися інші матеріали на сайті і практикуватися, тоді з часом ви навчитеся. Не варто сподіватися, що покрокова інструкція, як би добре вона не була, зробить за вас все.

Звернення до професійних SEO-фахівцям

Ви повинні самостійно визначити, чи варто вам вивчати SEO або краще звернутися до професіоналів. Якщо ви бізнесмен і вам потрібно просунути сайт своєї компанії, то краще найняти фахівця. Я професійно займаюся просуванням!

А якщо ви хочете самостійно заробляти на сайті і бюджету на SEO-фахівця у вас немає, тоді можна і самому навчитися. Це реально, адже люди до вас цього навчилися, до того ж зараз є покрокова інструкція.

Знати основи просування SEO потрібно будь-якій людині, який зацікавлений, щоб його сайт був популярним. Навіть якщо це у вас особистий блог і ви не заробляєте на ньому, все одно знання деяких правил розкрутки призведе до того, що відвідуваність сайту збільшиться. Крім цього, бізнесменам необхідно контролювати діяльність підрядників!

Висновок

В даному матеріалі я постарався максимально викласти все ВАШІ кроки по оптимізації. Вам потрібно все поетапно реалізувати, аналізувати результат і дооптімізіровать проект! Але це тільки початок, для закріплення матеріалу і поглиблення в конкретні теми, варто прочитати інші матеріали на сайті, тоді у вас виникне комплексне розуміння.

Всі свої питання Ви можете задавати в коментарях!

Що таке SEO?
Чи потрібно Вам SEO-просування?
Які навички необхідні для SEO?
Як вибрати майданчик для розміщення посилання?
Чи варто новачкові просувати сайт самостійно?
Залишилися сумніви?
Чи потрібно Вам SEO?
Які навички необхідні для SEO?
Чи зможете Ви зрозуміти, як правильно оптимізувати і просувати сайт?
Перш ніж я це зроблю, давайте розберемо, що Вам потрібно?