Одеський антимонопольний комітет перевіряє зернові склади
2-04-2013, 09:14
04 квітня 2013 року Приміщення ОРО Національної спілки журналістів України відбулась прес-конференція на тему: «Дослідження ринку послуг сертифікованих зернових складів із зберігання зерна і продуктів його переробки».

Голова Одеського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Кравець Юрій Ігоревич зазначив наступне:

Одеське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України здійснює дослідження ринку послуг сертифікованих зернових складів із зберігання зерна і продуктів його переробки в територіальних межах Одеської області.
Згідно ст. 26 Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні» договір складського зберігання зерна є публічним договором, типова форма якого затверджується Кабінетом Міністрів України.
Статтею 633 Цивільного кодексу України встановлено, що публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов'язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться. Актами цивільного законодавства можуть бути встановлені правила, обов'язкові для сторін при укладенні і виконанні публічного договору.
Постановою Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2003 р. №510 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 8 грудня 2006 р. N 1699), затверджено Типовий договір складського зберігання зерна.
Статтею 179 Господарського кодексу України визначено, що при укладенні господарських договорів на основі типового договору, сторони не можуть відступати від змісту типового договору, але мають право конкретизувати його умови.
Статтею ст. 31 Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні» та пунктом 25 Типового договору складського зберігання встановлено: «… Якщо поклажодавець зерна у запропонований зерновим складом термін не забрав зерно, зерновий склад має право продати його на конкурентних засадах. Кошти, одержані від продажу зерна, передаються поклажодавцю зерна за вирахуванням сум, належних зерновому складу, у тому числі його витрат щодо продажу зерна. …».
Під час дослідження ринку послуг сертифікованих зернових складів Одеським відділенням АМКУ виявлено ознаки зловживання монопольним становищем з боку Зернових складів у вигляді включення в договори на зберігання зерна права Зернового складу збільшувати плату за його зберігання до декілька разів, якщо «Поклажедавець» до граничного терміну зберігання не забрав зерно зі складу.
Такі дії можуть призвести до порушення інтересів споживачів – замовників послуг зернових складів та завдати їх матеріальні збитки.
Порушення були виявлені з боку ПрАТ «Роздільнянський елеватор», ПрАТ «Заплазське хлібоприймальне підприємство» (Одеська обл., Любашівський р-н., с. Солтанівка), ТОВ «РІВ.А.Холдінг» (Одеська обл., м. Ізмаїл, вул. Локомотивна, 3) та ПрАТ «Аліягське хлібоприймальне підприємство» (Одеська обл., Арцизький р-н., п. Новохолмське).
Згідно положень Законів України «Про Антимонопольний комітет України» та «Про захист економічної конкуренції» формою реагування на порушення законодавства про захист економічної конкуренції є надання рекомендацій або прийняття рішень з обов’язковим накладання штрафних санкцій до 10 відсотків доходу (виручки) суб’єкта господарювання за минулий рік.
З метою усунення порушень законодавства про захист економічної конкуренції на ринку послуг сертифікованих зернових складів Одеське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України надало зазначеним суб’єктам господарювання рекомендації про припинення порушень. ПрАТ «Роздільнянський елеватор» вже надало докази про виконання рекомендацій. По інших суб’єктах строк виконання не настав.
У разі не виконання рекомендацій та виявлення нових порушень на ринку послуг сертифікованих зернових складів із зберігання зерна і продуктів його переробки Одеське відділення АМКУ планує приймати рішення та накладати штрафні санкції.
Похожие новости нашего сайта:
Лидер Куликового поля Артем Давидченко согласился дать эксклюзивное интервью и ответить
В интервью, размещенном в издании "Таймер", руководитель ячейки партии "Родина" и
Сегодня мы взяли интервью у одного из лидеров протестов одесситов, организаторов
Жуткая трагедия 2 мая продолжает обрастать новыми подробностями. В деле появляются новые
В последних числах апреля одесские СМИ облетела новость: меда-холдинг «100%» подвергся
Представители России, США, Евросоюза и Украины 17 апреля приняли в Женеве документ по
Загрузка...

rss
Карта